Galaxen Creative på turné

Galaxen Creative avslutar första delen av höstterminen med att ge sig ut i landet på turné. Syftet var att bli inspirerade och att besöka personer, organisationer och företag som på ett eller annat sätt gör världen lite bättre, roligare eller mer kreativ. I minibuss och tåg tog vi oss först till den kungliga huvudstaden där vi började med ett besök på 75-åringen Riksteatern. Rikshusets egen rundvandringsexpert Mireille höll i taktpinnen och så stötte vi på Jens från våra polare på Plural.
Från Riksteatern i Hallunda tog vi oss vidare till i den kreativa oasen Botkyrka till Sveriges första cirkusby där vi halvt om halvt överraskade några av byns boende. Byn möjliggjordes av föreningen 7 vagnar, Botkyrka Kommun och det kreativa förortsparadiset Subtopia.
Innan vi avslutade vår dag i Stockholm med ett besök i Sickla hos team 1 på Kaospiloterna i Stockholm hann vi också med en fika och en presentation av Kvartersbion i Hornstull som Folkets Hus och Parker håller på att rusta upp. Besöket på Kaospiloterna bjöd på diskussioner om likheter och skillnader, en hel del frågor och god dryck.

      
Kaospiloterna Sthlm             GC Team 5 och KP Team 1


Från öst tog vi oss västerut till Göteborg. Här tillbringade vi hela förmiddagen hos KV07 på Kultuverkstan. De tre timmarna fylldes av presentationer, ett kreativt uppdrag att lösa tillsammans och cafébordsdiskussioner om projektledarskap, framtid och samarbetsmöjligheter.

I Göteborg sammanstrålade vi också med vår syskonutbildning Creative Feminism som när vi åkte österut till Stockholm tog vägen västerut till Oslo för att genomföra en föreläsning om ledarskap och kön.

Innan det var dags att hoppa in minibussarna igen tog vi en sväng förbi Tredje Långgatan och managetmentföretaget Kreaktivitet.

      
Workshop Kulturverkstan

Pimp my house har mission compleetat!

Projektgrupp Pimp my house har äntligen fått upp skylten på Ritz fasad. Det blev dretfint!



Mission completed, som nån filmsnubbe sa.

Liveblogg från utvärdering

Per Myrén från Changemaker är Galaxen Creatives process- och projektutvärderare. Under fyra tillfällen kommer Per att jobba med projektprocesser, utvärderingar och uppstarter.
Efter studenternas första fyra veckor långa projekt är det idag dags för en heldag med tuff utvärdering. Detta är min blogg från denna utvärdering.

09:30 Start. Per berättar om dagens upplägg och vad vi gjorde sist.

09:40 De studerande får berätta om sina förväntningar och resultat av dagens utvärdering.

09:50 Varför utvärdera? Varför är det viktigt att göra en ordentlig utvärdering?
"Enda sättet att kunna påverka", Kontroll, Lärande, Utveckla, Förbättra, Kvalitetssäkring, Go / No Go (främst vid etappavslut), Vad kan vi använda i andra projekt?
"Skit in, Skit ut" - lägger vi inte in kvalitet får vi inte kvalitet ut.

10:12 Den rullande whiteboarden lever sitt eget liv. Per visar en artikel från DN om hur dans och högläsning används i äldrevården med anledning av projektet "kreativitet i äldrevården".

 10:15 Per visar upp projektens övergripande mål. Det är dags att utvärdera resultat i de tre projektgrupperna. Denna del av utvärderingen delas upp i ett antal olika delar:
- Presentation - hur har det gått? (90 sekunder, snabbt hur det gick)
- "Målppfyllnad, resultat och effekter" (30 minuter i projektgrupperna)
- Presentation av måluppfyllnad, resultat och effekter

10:19 Presentation av projektens resultat jämför med projektbeskrivning (kort, 90 sekunder)

Världens Barn: Vi samlade inte riktigt in så mycket pengar som vi hade satt som mål (50 000 kronor). Slutresultatet blev 30 000 kronor. Däremot var detta resultat 26 000 kronor över projektbeskrivningens mål. Vi gjorde dock väldigt mycket andra bra saker. (Applåder)

Kreativitet i äldrevården (Let's rock that dagcentral). Vi gjorde en inventering av kulturutbudet i äldrevården. Vi gjorde ett antal mindre events på serviceboenden. Vi la mycket energi på ett stormöte för att se till att arbetet fortsätter även i framtiden (Applåder)

Pimp my House. Vi fick i uppdrag att höja Ritz anseende utom. Vi la mycket av vår energi på att göra en snygg skylt så att Ritz inte ska se ut som en grotta (Applåder)

10:24 Arbete i grupperna (30 minuter) med fokus på måluppfyllnad, resultat och effekter. Resultatet av övningen ska bli en muntlig presentation med blädderblock för att synliggöra den outcome projektet har haft (5 min/grupp).

11:00 Presentationer av måluppfyllnad, resultat och effekter.

11:02 Världens Barn.
Måluppfyllnad: 30 000 kronor insamlat (vårt eget mål var 50 000 kronor), Arvika kommun höjde sin totala mängd insamlade pengar med 77,5%, Mellanstadiebarn samlade in pengar 10-11 oktober, Street performance på Mârten (3-4 oktober)
Kortsiktiga effekter: Vi gjorde folk glada, såg till att folk fick mat, resultatet var högt över förväntat.
Långsiktiga effekter:
Att pengarna kommer gå till infrastruktur och trygghet. Att vårt arbete ska bana väg för vidare insamlingar i Arvika. Att vi gjorde världen bättre.

11:07 Kreativitet i äldrevården.
Projektgruppen berättar om sina övergripande mål för projektet.
Måluppfyllnad: Vi genomförde 5 events, höll stormöte för aktivitetssamordnare, förträdare för Arvika kommun, ansvariga från folkhögskolan, musikhögskolan samt ett flertal andra institutioner, gjorde ett framtidsdokument som ska används för att föra arbetet vidare och hade en artikel (helsida!) i tidningen
Kortsiktiga effekter: Ett nytt tänk har kommit fram, vi har spridit glädje till de äldre
Långsiktiga effekter: Att vi har utvecklat undervisningen i skolor och att samarbetet mellan skolor och äldrevården ska bli naturligt.
Det bästa? Frostmofjället (filmen), att prata med de äldre, att visa att man vill träffa dem och göra något för dem som ungdomar.

11:12 Pimp my House.
Många långsiktiga mål i projektet. Svårt därför att se om målen är uppfyllda. Vi missförstod delar projektbeskrivningen vilket gjorde att många ambitiösa delar av projektet försvann. Vi valde att satsa på mer konkreta idéer som exempelvis att göra en ny skylt till husets fasad. Att genomföra denna blev vårt främst mål att uppfylla.
Projektet handlade mycket om attityder vilket har varit svårt att mäta.

11:20 Presentationerna klara. Per ger feedback på presentationerna och frågar hur grupperna tyckte det kändes att presentera. Tänk på att ni kan. Tänk på att vi som lyssnar är era kunder. Tänk på hur ni agerar när ni presenterar.
Frågor kring hur man tar fram konkreta effekter av ett projekt. Precis som alla projekt har resultat så har alla projekt effekter.

11:26 Uppgift i mixade grupper (15 minuter). Diskussion kring de lärdomar som har kommit ur arbetet med projekten.

11:35 Djupa, koncetrerade diskussioner tre och tre kring vikten av att arbeta med mål, vad vi lärt oss och vad som är viktigt.

11:43 Återsamlng. Diskussioner i helgrupp av det som diskuterades fram i de mindre grupperna. Mycket fokus på mål, målsättnig och måluppfyllnad. Många frågor. Här är några av dessa: Hur sätter vi konkreta mål? Hur riktar vi målen mot rätt avsändare (kund, projektbesällare m.m.)?, Hur ser vi till att få en tydlig linje mellan syfte och mål?, Finns det någon poäng med att sätta icke-mätbara mål? För mig handlar mål om att se till att projektet går i rätt riktning. Övergripande mål och mål, vad är skillnaden?

Per: Mål ska vara så konkret som möjligt. Anledningen till detta är att målets resultat ska vara möjligt att mäta inom ramen för projektet. Målen ska också vara attraktiva och upphetsande.
Jobbar man i stora (eller längre) projekt är det viktigt att jobba mot delmål som bryts ut från det övergripande målet.
Feedback på målen är helt nödvändigt.
Nästa nivå är att definiera ett misslyckande. Vad är ett misslyckande?
Sätt upp mål som är i princip onåbara, under processen peppar och piskar vi teamet och i utvärdering ser vi frukterna av de mål vi satte upp.

12:00 Lunch (åter 13:00)

Bilder från förmiddagen







13:11 Tillbaka från lunch. Eftermiddagen kommer att handla mer om process och konkreta lärdomar att ta med sig. Först tillbaka till förmiddagen och svar på de frågor som kom upp i diskussionerna. Per visar på olika typer av projekt: genomförandeprojekt, utvecklingsprojekt, forskningsprojekt, temporära projekt, konkreta projekt och öppna projekt.

13:25
Utvärderingsövning med fokus på projektprocessen. Vad har gått bra? Vad kan förbättras? Presentation av "highlights". (45 minuter)

14:17 Tillbaka från utvärderingsövningen. Nu följer presentationer av gruppernas "highlights" som de kommer ta med sig.

Kreativitet i äldrevården


Förbättars

Det vi främst tagit fasta på är att rollfördelningen, budget, projektplan osv ska klart på ett tidigt stadium.
Budgetarbetet kan absolut förbättras eftersom vi inte ville ha en budget men insåg att det krävs
Vad är vår kärna?
Följa upp tidsplanering.
Vi borde ha varit mer modiga i inventeringsfasen.

Bra
Första veckornas workshops
Stormötet
De events vi gjorde
Alla de kontakter vi har skaffat
Väldigt fin respons från alla vi haft kontakt med.

Världens Barn

Bra
Bra kommunikation
Att vi brann för det vi jobbade med
Att vi samlade in 30 000 kronor
Att vi fick engagerade skolungdomar
Att vi knöt bra viktiga kontakter

Förbättras
Genomförandet av aktiviteter. Ingen visste vem som hade vilket ansvarsområde.
Ge feedback. Vi har varit lite för snälla mot varandra
Tekniken (SVT:s tävling). Ha koll på all teknik
Organisera, strukturera+tid. Vi började bra men fortsatte inte. Behålla kontinuiteten
Vad är realistiskt? Att vara mer realistiska.

Pimp my house

Bra
Kommunikation i gruppen
Att vi insåg någonstans i mitten att vi hade tappat fokusen
Att vi hade kontinuerliga möten med vår projektbeställare
Att vi fick bra respons

Förbättas
En mer grundlig riskanalys
Att ta upp med projektbeställaren på ett tidigare stadium när vi inte förstod upplägget
Anteckna det vår projektbeställare sa till oss
En tydligare tidsplan
Fler konkreta mål och tydligare listor på vad vi skulle göra.
Haft någon person som faktiskt såg till att vi kom framåt i projektet.



14:32 Slut på presentationen. Feedback från hela gruppen på de presentationer som gjordes.

14:35
Feedback från Jonas på de tre projekten.

14:53 Övning: Personlig feedback inom projektgrupperna. Jag tycker du är bra på... / Detta kan du förbättra...



15:52 Övning: Lärdomar att ta med sig till nästa projekt. 15 minuter cafédialog i mixade grupper.



16:22 Sammanfattning av dagen. Återkoppling syfte, resultat och personliga förväntningar.

16:24 Avslutande runda från teamet. Vad tar du med dig?
Johnny: Den personliga utvärderingen. Mycket som jag redan vet men måste arbeta med det. Det är mycket.
Jakob: Att jag har tillräckliga kontakter inom gruppen. KISS (keep it short and simple). Lärt mig mycket av feedbacken.
Bo: Tar främst med mig feedbacken. Den var grym! Den synen jag har haft har blivit tydligare vilket kommer att hjälpa i nästa projekt.
Emelie: Tar med mig ett färdigt projekt och den personliga feedbacken.
Sveker: Att man ska utnyttja gruppens kontakter och resurser. Att ta lärdom av feedbacken. Att vara stolt och nyfiken
Ewelina: Att jobba med målen och checka av dessa. Feedbacken.
Linda: Tar med mig feedbacken.
Mattias: Inga riktiga överraskning men mycket att poängtera en gång till.
Erik: Feedbacken. Jag kommer att ta med mig ro i sinnet.
Elin: Jag tar också med mig råd och tips på förbättringar. Tankar på effekter, vad får projekt för effekt egentligen? Kul det som Jonas sa om att man kan öva i vardagen.

16:30 Slut för dagen (Applåd)

Look ma, we're in the paper!

We're in the paper!Gammgruppen ligger på, för vad annat kan man göra i en framgångssaga som denna? Vi ber om ursäkt för att tidigare inlägg fortfarande saknar bilder, men det här torde täcka upp för det. Feast your eyes on this beauty, och plocka upp ett ex av Arvikas Nyheter för att läsa resten.

Success bloggin'

Gammgruppen känner ett helt naturligt och spontant behov att blogga loss. Vårt möte med representanter från skola, äldrevård, och kommun ägde och var väldigt uppskattat. Så mycket detaljer är väl inte behövligt att gå in på, speciellt inte som det viktiga här är hur sjukt bra vi är, men där var engagemang från alla håll och bra flyt. De inblandade är nu lika peppade på att utveckla kreativiteten i äldrevården som vi har varit.

Knäck det.

Projektbyrån Galaxen Creative

Galaxen Creative Team 5 består av framtidens projektledare, personliga entreprenörer och producenter. Utbildningen grundar sig i tanken att vara en egen projektbyrå och vara en plattform för dem som studerar på utbildningen att arbeta i riktiga projekt.

Projektbyrån för Galaxen Creative Team 5 tar nu emot projekt från externa projektbeställare för genomförande under sista kvartalet 2008 och vintern/våren 2009.
Du som projektbeställare får en skillad projektgrupp som jobbar utifrån professionella förutsättningar, mål och verktyg.

Just nu söker vi projekt med genomförande i december, mars och maj.

I din förfrågan om ett beställningsprojekt vill vi ha en introduktion till bakgrunden av projektet, kort om vad du söker, speciella förutsättningar, tidsramar samt eventuella budgetramar från projektbeställarens sida.

Förfrågan om beställningsprojekt skickas till: [email protected]




Inte intresserad av att beställa projekt men vill ha mer information om utbildningen? Maila till utbildningsledare Jonas Nilsson på mailadressen ovan.

Uppdrag: Världens Barn!

Hej och Hå!

Nu har vi jobbat med vårat projekt i nästan 2 veckor, och jag måste säga å min grupps vägnar att det fortfarande är fruktansvärt kul! 
 
Insamlingen för Världens Barn kunde ha gått bättre utan den pågående finanskrisen, men vi finner folk mycket givmilda trots detta!
 Vårat uppdrag är att dra in så mycket som möjligt till Världens Barn, och vårat mål är uppsatt till 50.000. Det är ganska högt, men bättre det än att satsa mittemellan. Nu har vi alltid något att sträva efter!
 
Projektgruppen Världens Barn består av mig (Erik Malm), Jakob Molander och Sverker Lindeberg. Komunikation oss emellan har fungerat smidigt genom hela projektet, och vi har inte haft några inre stridigheter. Vi har även delat upp jobbet bra emellan oss, och fokuserat på det som har varit viktigast och mest prio.
 Om det har varit något som tyngt oss är det att vi har tagit på oss alltför mycket jobb! Det vi har gjort kanske inte har varit perfekt, och vi kanske kunde ha gjort mindre saker, med ett bättre resultat! Men vi finner icke att vi famlar i mörker...
 Men just nu känns det riktigt målinriktat och vet precis vad vi ska göra, och att det bara är att göra det!
Det är inte svårt att motivera oss och andra med detta projekt!
 
Vi  känner att vi brinner för det vi gör, att det är en stor angelägenhet för oss och andra! 

Gruppen har kontaktat dom flesta inom Värmland, och det känns som dom flesta har försökt bidra med sin kunskap, erfarenhet och medmänsklighet.
 
Vi har redan haft ett event för att samla in pengar, detta genom ett Street Performance på Marten. Detta inbringande sköna 4000 pickadoller! Stort tack till Ismael Ataria, Daniel Anderson (Clowns in the factory) och Blue Fox, ni är grymma!

Nu ska vi ut och göra en grym avslutning på vårat projekt, och vi ska engagera alla här i Arvika för Världens Barn!

 
 

Pimpa mitt hus

Den andra projektgruppen skriver om struktur. Struktur är ett bra ord och det är ännu bättre om man faktiskt använder sig utav det och inte bara pratar om det. Och det har vi gjort.

 

I slutet av förra veckan kände vi att vi stod och hoppade på samma ställe hela tiden utan att veta hur vi skulle ta oss därifrån och vidare. Vi beslöt oss för att dela upp projektet och bli huvudansvariga för ett varsitt projektområde. Självklart betydde inte detta att vi inte skulle låta de andra få ta del av vad vi gjorde, för det skulle de självklart få. Och det gör de. Bara för att vi har delat upp oss så har vi inte slutat att fungera som en grupp. Det kanske är så att vi har börjat fungera ännu bättre ihop istället eftersom vi nu fokuserar på olika saker och inte längre stirrar oss blinda på en och samma.

 

Vi har också insett att begränsningar är bra. I alla fall just nu. Vi har förstått att vi inte kan genomföra alla idéer som kommer till oss, för det räcker inte projekttiden till. Vi fokuserar istället på tre huvudämnen och ser till att de blir bra och ordentligt gjorda. Kvalitet framför kvantitet heter det ju faktiskt.

 

Så efter all denna insikt är halva tiden av projektet kvar och den tiden ska vi använda till att göra något riktigt bra!

We're rockin' that Dagcentral

Gammgruppens projekt verkade släpa lite efter; utan tydlig riktning var det svårt att faktiskt komma någonvart hur mycket frustrerad energi som än gick in i det. Samma planlösa lallande gjorde att mycket av energin också rann ut på sidorna, och några gånger kändes det som att vi höll på att få soppatorsk mitt ute på en landsväg.

Så kom strukturen. Efterordet får fastställa varifrån; för nu räcker det att säga att det var vår räddning. Jag tycker inte att jag överdriver när jag säger att Jesus har stött på utmaning. Okej, struktur kanske inte har löst alla våra problem, men det har ju verkligen inte Jesus heller. Jag bara säger det.

I alla fall, struktur är all the rage på kontinenten. Tack vare det börjar det här projektet nu anta den form det hade varit schysst om det haft för en och en halv vecka sen. Arbetet är intressant igen och det är lätt att hitta motivation. Det spelar liksom ingen roll om man åstadkommer bra saker om det är för stökigt för att man ska se klart, för då kommer man inte fatta hur fint det går. Ge struktur en chans.